Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Τα αρχαία ελληνικά να διδάσκονται από το δημοτικό


Μια από τις θέσεις του προεκλογικού προγράμματος μας , στο τομέα της παιδείας , είναι η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού η οποία να συνεχίζεται αδιαλείπτως μέχρι την τρίτη Λυκείου.
Με αυτό το τρόπο θα επανασυνδεθούμε με την αρχαιοελληνική πνευματική κληρονομιά μας , που για κάποιους που έχουν κατανοήσει το βάθος της δεν ανήκει στο ξεχασμένο παρελθόν αλλά εξικνείται προς το απώτερο μέλλον της ανθρωπότητος.
Εμείς οι Έλληνες ξεχάσαμε την αρχαία μας γλώσσα και ότι κτίστηκε πάνω σε αυτή τη γλώσσα. Γιαυτό άλλωστε φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Περιορισμός της γλώσσας σημαίνει περιορισμός της κατανόησης των πραγμάτων , σημαίνει περιορισμός της δράσης και της δημιουργίας , σημαίνει υποβάθμιση της ύπαρξης μας.
Να επαναφέρουμε στη ζωή μας τα αρχαία ελληνικά και μέσα από αυτά τον τρόπο του σκέπτεσθαι και ποιείν και βούλεσθαι . Να ξαναβρούμε την συνέχεια της ιστορίας μας και της πνευματικότητας μας.
Επακόλουθο αυτής της αναβίωσης των αρχαίων ελληνικών είναι να ξαναγίνει η Ελλάδα το πνευματικό κέντρο της ανθρωπότητος που θα κρατά αναμμένη τη δάδα της ελευθερίας του πνεύματος , της έρευνας , του λόγου , της δημιουργίας.
Το σχολείο των ελευθέρων Ελλήνων δεν θα είναι το περίπτερο της οποιασδήποτε θρησκείας με τις στερεότυπες παραστάσεις της και την αποπνικτική κλειστότητα της. Ούτε ο χώρος άσκησης της πολιτικής προπαγάνδας των κρατούντων και των ξενόφερτων ιδεολογημάτων τους .
Θέλουμε ένα σχολείο που να μας οδηγεί στην ανοικτοσύνη του κόσμου. Μόνο εκεί μπορεί να τεθεί η αξία της ελευθερίας , της δημιουργίας και της δικαιοσύνης.

Λουκάς Σταύρου
πρόεδρος Εθνικιστικού Δημοκρατικού Κόμματος – ΕΔΗΚ
υποψήφιος προεδρικών εκλογών της κυπριακής δημοκρατίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που είναι εκτός θέματος δεν θα δημοσιεύονται.