Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013

Το δίδαγμα από την άλωση της Κωνσταντινούπολης

Αν κρίνουμε από τα γραφόμενα του Γεωργίου Πλήθωνος Γεμιστού στις προτροπές του προς τους δεσπότες του Μοριά και τον αυτοκράτορα , η αυτοκρατορία σάπισε εκ των ένδον λόγω της συσσώρευσης υπέρμετρης αδικίας και καταλήστευσης των λαϊκών μαζών από μια στυγνή ολιγαρχία αφενός και αφετέρου λόγω της ελλιπούς παιδείας η οποία αντικαταστάθηκε από την θρησκοληψία.
Τα δύο αυτά φαινόμενα αποδόμησαν το νόημα της ύπαρξης της αυτοκρατορίας και την άφησαν να ολισθήσει στη καταστροφή.
Μοναδική σωτηρία θα μπορούσε να ήταν η εθνικοκοινωνική επανάσταση των Ελλήνων όπως την οραματίσθηκε ο μέγας Πλήθων που για διάφορους λόγους ήταν αδύνατο να αναπτυχθεί στη συνείδηση της εθνικής κοινότητος εκείνη τη συγκεκριμένη περίοδο αλλά ούτε και να επιτευχθεί εκ των άνω , δηλαδή από την άρχουσα ληστρική και σκοταδιστική τάξη , παρά την ηρωική προσπάθεια και τον ηρωικό θάνατο εν τέλει του τελευταίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.
Τις ίδιες συνθήκες περνά και σήμερα ο ελληνισμός , παραδομένος στα χέρια μιας ντόπιας και ξένης ολιγαρχίας που εισέδυσε ήδη εντός των τειχών.
Αν αποτύχει και αυτή τη φορά η επαναστατική ιδέα , τότε η σκλαβιά του έθνους θα επεκταθεί όχι μόνο στο χώρο αλλά και σε αυτή τη ψυχή του ελληνισμού.
Το δίδαγμα της σημερινής ημέρας είναι πως οι πολιτείες χάνονται χωρίς δικαιοσύνη , γνώση και ισχύ.
Η ανοχή προς ότι καταστρέφει αυτές τις θεμελιώδεις αξίες συνιστά ροπή προς το θάνατο. Μόνο η ακραία εναντίωση στη φθορά διασώζει τα έθνη.

Λουκάς Σταύρου

1 σχόλιο:

  1. Η αυτοκρατορία κατέρρευσε έπειτα από το λυσσώδη αγώνα των δυτικών. Η πραγματική άλωση έγινε το 1204. Το 1453 κατελήφθη, απλώς, μία έρημη κι απόμονη πόλις. Ο Πλήθων έκανε, μεν, κάποιες φιλότιμες και ρηξικέλευθες προτάσεις, αλλά δε μπορούμε να διατυπώσουμε βάσιμες γνώμες σε θεωρητικό επίπεδο. Η μονοδιάστατη εμμονή στην, ομολογουμένως αποφράδα, ημέρα της 29ης Μαΐου συνάδει με τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές του ξενόδουλου δυτικού προτεκτοράτου που ιδρύθηκε το 1830.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που είναι εκτός θέματος δεν θα δημοσιεύονται.