Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Ο πολιτικός όρκος του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδος


Ο πολιτικός όρκος του κ. Τσίπρα ήταν μια πράξη ορθή , συνταγματικά κατοχυρωμένη και συνάδουσα με τις πεποιθήσεις του ανδρός ο οποίος δηλώνει άθεος.
Το ζητούμενο βέβαια δεν είναι να μείνουμε στους τύπους άλλα να προχωρήσει η κυβέρνηση Τσίπρα στον διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας , πράγμα δύσκολο αν υπολογίσουμε στην συμμετοχή των ΑΝ.ΕΛ., στην κυβέρνηση , που θέτουν το ζήτημα ως κόκκινη γραμμή.
Ο διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας ή κράτους με οποιαδήποτε θρησκευτική οργάνωση είναι αναγκαία πράξη ελευθερίας της συνείδησης και κοινωνικής πολιτικής. Δεδομένου ότι η άρρηκτη σχέση κράτους και εκκλησίας επιβαρύνει την κοινωνία και επιβάλλει στην συνείδηση των πολιτών ένα δόγμα ή μια δογματική ερμηνεία της ζωής και του κόσμου από θέσεως ισχύος και αδιαμφισβήτητης αυθεντίας.
Το γεγονός αυτό αποτελεί ύβρη στον πολιτισμό και στον ελληνισμό ειδικότερα ο οποίος αναδύθηκε στην ιστορία μέσα από τους αγώνες για ελευθερία του λόγου και της δημιουργίας.
Η θρησκεία δεν μπορεί να είναι εξάρτημα και εργαλείο του κράτους προς διαμόρφωση της συνείδησης των πολιτών του. Το κράτος είναι ένας θεσμός που διέπεται από νόμους που προστατεύουν τον πολίτη και την ελευθερία του στα πλαίσια του γενικού καλού και του δικαίου και όχι ένας μηχανισμός δημιουργίας ανδραπόδων.
Όποιος θέλει θρησκεία ας φροντίζει να την συντηρεί στον οίκο του και όχι να την επιβάλλει δια της βίας του κράτους.
Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει πραγματική ανεξιθρησκεία και ισονομική σχέση κράτους και θρησκειών που ασπάζονται οι πολίτες αυτού.
Κράτος με θρησκευτικό μανδύα είναι όργανο τυραννίας και απεχθούς σκοταδισμού.


Λουκάς Σταύρου  

1 σχόλιο:

Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που είναι εκτός θέματος δεν θα δημοσιεύονται.