Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Ρωσική βάση στη Κύπρο – έξω οι αγγλικές κατακτητικές βάσεις


Οι άγγλοι κατακτητές που διατηρούν στρατιωτικές βάσεις στη Κύπρο επί της βάσει της απεχθούς συμφωνίας Ζυρίχης Λονδίνου, όπου προέκυψε το κατακτητικό σύνταγμα της Ζυρίχης και οι συνθήκες εγγυήσεως , ανησυχούν για τυχόν συμφωνία της Κύπρου με την Ρωσία αναφορικά με διάθεση ναυτικής βάσης στον πολεμικό της στόλο.
Τόσο σημαντικό θεωρούν το ζήτημα που η βουλή των λόρδων συσκέπτεται επί του θέματος.
Γνωρίζουν πολύ καλά οι άγγλοι κατακτητές πως μια τέτοια εξέλιξη θα καταλήξει στην κατάργηση των αγγλικών βάσεων.
Ελπίζουμε να μην γυρίσει από την Ρωσία ο πρόεδρος Αναστασιάδης με άδεια χέρια μένοντας κολλημένος στις φιλοαμερικανικές και φιλο-Νατοϊκές επιλογές του.
Η πρόταση παραχώρησης ναυτικής βάσης στους Ρώσους υπό μορφή ενοικίου με ανταλλαγή τελευταίας τεχνολογίας επιθετικών όπλων, κατατέθηκε σε δημόσιο διάλογο για πρώτη φορά από το Ε.ΔΗ.Κ και εμένα προσωπικά κατά την προεκλογική περίοδο των προεδρικών εκλογών και εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε αυτή τη θέση.
Αν η πρόταση μας εισακουόταν από τότε δεν θα είχαμε σήμερα τα προβλήματα της εισβολής της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και ενδεχομένως να δρομολογούνταν εξελίξεις για αλλαγή της βάσης του κυπριακού προβλήματος που θα έθετε επί τάπητος και το ζήτημα των κατακτητικών αγγλικών βάσεων.
Η παραχώρηση ναυτικής βάσης στην Ρωσία σημαίνει αλλαγή γεωστρατηγικής γραμμής και ως εκ τούτου δεν μπορεί να πραγματωθεί χωρίς αλλαγή στρατηγικής στο κυπριακό και στις διεθνείς σχέσεις.
Η πατρίδα χρειάζεται εθνική ηγεσία για να σπάσει τα δεσμά της.


Λουκάς Σταύρου  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που είναι εκτός θέματος δεν θα δημοσιεύονται.