Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Ο Λουκάς Σταύρου στην Γκαλερί ΟΡΟΣΗΜΟ


 Ο Λουκάς Σταύρου στην Γκαλερί ΟΡΟΣΗΜΟ

Την όγδοη ατομική έκθεση του πραγματοποιεί στην Γκαλερί ΟΡΟΣΗΜΟ στην Ακρόπολη ο Κύπριος ζωγράφος Λουκάς Σταύρου, στην οποία παρουσιάζει την τελευταία δουλειά του, με τοπία και θαλασσογραφίες από το φυσικό και δομημένο περιβάλλον της Κύπρου και της Κέρκυρας, νεκρές φύσεις και  συνθέσεις με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις δραστηριότητές του. Ο Σταύρου κυρίως εκφράζεται με λαδομπογιά με το δικό του προσωπικό στυλ. Και στη νέα του δημιουργία, είναι εμφανή τα απαλά  χρώματα, το φως, η αντίθεση, η ελεύθερη πινελιά, που δένονται σε αρμονικές συνθέσεις που αποδίδονται με αμεσότητα και ειλικρίνεια.
Ο Λουκάς Σταύρου γεννήθηκε το 1956 στο Όμοδος. Μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο Ομόδους και την ενασχόλησή του σε διάφορους τομείς, το 1981 μετανάστευσε στην Ελλάδα για καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές.  Από το 1985 καταστάλαξε στην Κέρκυρα όπου έζησε, εργάστηκε και δημιούργησε για δυο δεκαετίες.  Τα τελευταία χρόνια επαναπατρίστηκε και εγκαταστάθηκε στη γενέτειρά του όπου διατηρεί το δικό του εργαστήρι και δημιουργεί εμπνεόμενος από το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον της περιοχής αλλά και ολόκληρης της Κύπρου.  
Από πολύ μικρός είχε εκδηλώσει την κλίση του στη ζωγραφική. Τα πρώτα μαθήματα στην τέχνη τα πήρε από τον Ανδρέα Φιλιππίδη και τον γνωστό ζωγράφο Κώστα Οικονόμου. Με τη ζωγραφική ασχολείται συστηματικά από το 1977. Το γραφικό φυσικό και το ιστορικό δομημένο περιβάλλον της Κέρκυρας ξύπνησε το κρυμμένο ταλέντο του και τον ώθησε να επιδοθεί στην τέχνη. Το καλλιτεχνικό περιβάλλον του νησιού συνέβαλε αποφασιστικά στην εξέλιξη και την πρόοδο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.
Συμμετείχε στο εργαστήρι του Κερκυραίου καλλιτέχνη Σπύρου Φρόνιμου, όπου ενδιέτριψε σε θεωρητική και πρακτική σπουδή και έρευνα. Μέσα από κοινές εξορμήσεις έξω στη φύση με άλλους καλλιτέχνες, δημιούργησε αξιόλογα έργα (τοπία και θαλασσογραφίες) που αποπνέουν το φως και το χρώμα του νησιού. Ο Σταύρου, όντας ανήσυχο και διερευνητικό καλλιτεχνικό πνεύμα, δοκιμάζει και χρησιμοποιεί ποικίλα εκφραστικά μέσα: λάδι, ακουαρέλα, κάρβουνο, παστέλ, χαρακτική. Είναι μέλος της «Εικαστικής Κερκυραϊκής Ένωσης» (ΕΙΚ.Κ.Ε)
Έχει στο ενεργητικό του επτά ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο και στην Κέρκυρα και είχε συμμετοχή σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Κέρκυρα, Πάτρα, Αθήνα και Λευκάδα. Έργα του υπάρχουν στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη και σε ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο και το εξωτερικό.
Για τα τοπία του ο Σταύρου αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Είναι έργα υπαιθριστικής τοπιογραφίας που έγιναν όλα έξω στη φύση μέσα στους χρόνους του φωτός. Φιλοσοφία μου είναι μια ποιητική προσέγγιση της φύσης υπέρ του μέτρου και του σεβασμού της φυσιομορφής. Ούτε φωτογραφικός ρεαλισμός, ούτε αφαιρετικός ιδεαλισμός, ούτε εξπρεσιονιστικός παραμορφωτισμός. Εναρμόνιση υποκειμενικών και αντικειμενικών στοιχείων».
Παράλληλα με την τέχνη, ο Σταύρου έχει εκδώσει στην Ελλάδα πέντε ποιητικές συλλογές και έχει γράψει φιλοσοφικά και ιδεολογικοπολιτικά δοκίμια.

Εγκαίνια: Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011 στις 7.30μμ
 Από τον κ. Παύλο Θεοδότου, Διευθυντή της Παγκύπριας Συνεργατικής Συνομοσπονδίας.
Διάρκεια: 30 Μαρτίου – 12 Απριλίου 2011

Ώρες λειτουργίας  Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.30 - 13.00,  17.00 -19.00                                                             
Τετάρτη και Σάββατο 10.30 - 13.00  Ή με ραντεβού


Γκαλερί ΟΡΟΣΗΜΟ
4 Λεωφ. Ιωσήφ Χατζηωσήφ, Ακρόπολη, Στρόβολος 2023
Τηλ 22313030

E-mail: orosimogallery@cytanet.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που είναι εκτός θέματος δεν θα δημοσιεύονται.