Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ – ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Σε ευθυγράμμιση με το πολιτικό ενδοτικό κατεστημένο ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έκανε λόγο χθες , μετά την επετειακή παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου, για λύση-μετεξέλιξη της κυπριακής δημοκρατίας.
Τον όρο μετεξέλιξη χρησιμοποιεί και το πολιτικό κατεστημένο με πρώτο και καλύτερο τον κ. Χριστόφια και εννοεί την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στην οποία θα περιλαμβάνονται οι προτάσεις για σταθμισμένη ψήφο , που απηχούν την πολιτική ισότητα των δύο «κοινοτήτων», την εκ περιτροπής προεδρία , τους μηχανισμούς αντιμετώπισης κρίσεων κλπ.
Δηλαδή ο όρος μετεξέλιξη παίρνει σαν αρχή και θεμέλιο της επιδιωκόμενης λύσης , το κατακτητικό σύνταγμα της Ζυρίχης , όπου οι άγγλοι κατακτητές μας επέβαλαν τον διαχωρισμό του λαού σε δύο κοινότητες που ήταν υποχρεωμένες να στεγάζονται σε ένα ενιαίο κράτος με δικαίωμα αρνησικυρίας στις αποφάσεις της κυβερνήσεως. Αυτό το κράτος για πολλούς λόγους δεν λειτούργησε διότι οι τουρκοκύπριοι ακολουθώντας την γραμμή της Άγκυρας προσπάθησαν να το καταργήσουν . Η κατάργηση όμως του τρόπου διακυβέρνησης δεν ισοδυναμούσε με κατάργηση της κρατικής υποστάσεως της κυπριακής δημοκρατίας ως κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών.
Μετά την τουρκική εισβολή βέβαια , η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα που να επιβάλουν την αποδοχή εκ μέρους μας, μιας νέας νομιμότητας που στην ουσία θα είναι η μετεξέλιξη του πρώτου κατακτητικού συντάγματος σε ένα δεύτερο κατακτητικό σύνταγμα , η λειτουργία του οποίου δεν θα εδράζεται στην αφηρημένη έννοια «δύο κοινοτήτων» αλλά στη πραγματικότητα δύο συνιστώντων πολιτειών με δική τους αυτοδιοίκηση.
Ώστε την μετεξέλιξη της κυπριακής δημοκρατίας την έθεσαν πρώτα οι τούρκοι ως πολιτικό στόχο της στρατιωτικής , κατοχικής τους παρουσίας στο νησί.
Ο χρόνος απέδειξε ότι την έννοια αυτή κατόρθωσαν να την περάσουν και στην πλευρά του κυπριακού ελληνισμού. Αυτή είναι μια μεγάλη ιδεολογική ήττα για μας. Δεν μπορέσαμε να αποκρούσουμε την εννοιολογική επίθεση του εχθρού και στο τέλος υιοθετήσαμε τους δικούς του όρους συνομιλίας.
Καταλήγοντας , η έννοια της μετεξέλιξης περιλαμβάνει δύο αυτοδιοικούμενες «πολιτείες» που θα συλλειτουργήσουν κάτω από την μετεξέλιξη του πρώτου κατακτητικού συντάγματος σε μια κεντρική διοίκηση που θα απηχεί την υπόσταση της κυπριακής δημοκρατίας.
Η έννοια της μετεξέλιξης είναι κοντολογίς ταυτόσημη με την έννοια της υποχώρησης και της αποδοχής των πολιτικών στόχων της εισβολής.
Αυτούς τους στόχους ο αρχιεπίσκοπος τείνει να εξυπηρετήσει εν πομπή με τους διάφορους λαμπαδηφόρους και ντουντουκοφόρους της ακροδεξιάς και της εθνικοφροσύνης που έχουν το θράσος να αυτοαποκαλούνται «εθνικιστές» και «πατριώτες».
Λουκάς Σταύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που είναι εκτός θέματος δεν θα δημοσιεύονται.