Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Η τυραννία του ενός πέμπτου


Το πελατειακό σύστημα του κομματοκρατικού κοινοβουλευτισμού , προκειμένου να διασφαλίσει την εξουσία του έστησε ένα τεράστιο και ισχυρό κράτος που τα χαρακτηριστικά του είναι ο μεγάλος δημοσιοϋπαλληλικός τομέας , η άκαμπτη γραφειοκρατία και η ανελέητη κατασταλτική δύναμη του κράτους.
Οι νόμοι υπέρ των πλουσίων και των τραπεζών που θέσπιζε το κοινοβούλιο των κομματικών συμμοριών δεν θα μπορούσαν να περάσουν χωρίς την συνδρομή του ψυχρού τέρατος της κρατικής μηχανής.
Ποιος ήταν ο εχθρός και το θύμα τους; Μα ασφαλώς η παραγωγική βάση της κοινωνίας που για όλους αυτούς δεν ήταν τίποτα άλλο από μια δεξαμενή άντλησης φόρων. Υψηλοί μισθοί και προνόμια αντλήθηκαν από την βία του φόρου , κυρίως του έμμεσου φόρου , που εξισώνει τον φτωχό και τον χαμηλόμισθο με τον πλούσιο φοροφυγά.
Με αυτό το τρόπο η κοινωνία του ενός πέμπτου (1/5) κατόρθωσε να υποτάξει τα άλλα 4/5 και να ζει πλουσιοπάροχα από την εργασία τους. Ας σημειωθεί πως ο άνθρωπος της κοινωνίας των 4/5 δεν γεννιέται για να ζει σαν άνθρωπος , δηλαδή σε συνθήκες μηδενικού άγχους , με λίγες ώρες παραγωγικής εργασίας και με ελεύθερο χρόνο να ζήσει κατά φύση και ελευθερία , να δημιουργήσει πολιτισμό και να αναβαθμιστεί ψυχικά και πνευματικά. Γεννιέται για να μετατρέπεται σε βίδα μιας πελώριας μηχανής του συστήματος και να συνθλίβεται στα γρανάζια μιας καταναλωτικής κοινωνικά ανταγωνιστικής ζωής που τον υποβαθμίζει στη κατάσταση του παμφάγου σκλάβου. Η πνευματική κατάσταση αυτού του ανθρωποειδούς δεν μπορεί να περιγραφεί. Απορροφά τα ψεύδη του συστήματος που τον κοπαδοποιούν για να τον ελέγχουν , αφού πρώτα έλεγξαν την εργασία του και υφάρπαξαν την πολιτική ισχύ του. Αυτός ο τύπος ανθρώπου , ειρήσθω εν παρόδω , δεν υπάρχει μόνο στο τωρινό καπιταλισμό , υπάρχει σε κάθε μορφή εξουσιαστικής κοινωνίας , σε κάθε κοινωνία ολιγαρχική . Υπάρχει παντού όπου η εξουσία και ο πλούτος συγκεντρώνονται σε λίγα χέρια.
Συνεπώς για να απαλλαχθούν τα 4/5 απο την τυραννία του 1/5 , δηλαδή απο την ολιγαρχία των τραπεζιτών , των πολιτικών συμμοριών και ΄των μανδαρίνων του κρατικού μηχανισμού καταπίεσης και φορολογικής βίας , πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την διαχείριση της εργασίας και του παραγόμενου πλούτου σε συνθήκες κοινωνιοκρατίας , δηλαδή σε συνθήκες αποκέντρωσης της εξουσίας προς τους πολλούς , προς την παραγωγική βάση του λαού.
Οι πολιτικές συμμορίες εξυπηρετούν ένα και μοναδικό σκοπό. Να διατηρήσουν την απεχθή σχέση ανάμεσα στο 1/5 των προνομιούχων και τα 4/5 των ειλώτων. Κάθε πρόταση , κάθε ενέργεια τους σε τούτο αποσκοπεί. Να εξαπατούν το λαό με την υπόσχεση μιας μελλοντικής ευτυχίας είτε στη παρούσα ζωή είτε στην άλλη ζωή.
Τα 4/5 των ειλώτων για να ανατρέψουν την απεχθή σχέση που διαιωνίζει την κατάσταση τους , χρειάζεται πρώτα να αναγνωρίσουν αυτή την κατάσταση , να την περιγράψουν , να αναλύσουν τις αιτίες της και τους σκοπούς της , να δουν ποια είναι τα στηρίγματα της μέσα στην δική τους συνείδηση και ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που προκαλούν την αδράνεια και την μοιρολατρία της. Αυτό είναι ένα δύσκολο έργο. Διότι μέσα από την καθεστωτική παιδεία δεν παρέχονται τέτοιες πληροφορίες ή δυνατότητες επαναστατικής σκέψης.
Η κοινωνία των ειλώτων , η κοινωνία των 4/5 θα επαναστατήσει αφού αφυπνιστεί πρώτα από τον λήθαργο της , αφού αρχίσει να κατανοεί την κατάσταση της μέσα από τις κρίσεις του συστήματος. Όταν θα αρχίσουν να σφίγγουν οι αλυσίδες τότε θα καταλάβει την δραματική κατάσταση της και θα αρχίσει να υποψιάζεται πως οι σκιές που βλέπει απέναντι της δεν είναι ο πραγματικός κόσμος .

Λουκάς Σταύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που είναι εκτός θέματος δεν θα δημοσιεύονται.