Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Επιστροφή σε εθνικό νόμισμα

Πέντε χρόνια μετά την κατάργηση του κρατικού μας νομίσματος , της λύρας , και την ένταξη μας στη ευρωζώνη , η οικονομία μας βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση που βρέθηκε ποτέ κατά την μετα-αποικιοκρατική περίοδο που ακόμα διανύουμε.
Οι τράπεζες , με την ευκολία που παρέχει το ευρώ , πήραν τα λεφτά και τα “επένδυσαν” εκτός Κύπρου , αφήνοντας την ντόπια παραγωγή και ανάπτυξη να καταρρεύσει , υπό την ανοχή και την εύνοια του πολιτικού κατεστημένου .
Οι βιομηχανικές χώρες του βορρά συγκέντρωσαν όλα τα κεφάλαια της ευρωζώνης και μετεξελίχθηκαν σε τοκογλύφους , δεδομένης της ανυπαρξίας μηχανισμών παραγωγικής ανακύκλησης του συσσωρευμένου πλούτου.
Το αποτέλεσμα είναι πως για να έχουμε ρευστότητα πρέπει να μπούμε κάτω από τον ζυγό των μνημονίων της τρόικας . Να πεινάσουμε και να ξεπουλήσουμε τον εθνικό μας πλούτο για να πληρώνουμε για χίλια χρόνια τους τόκους των δανείων.
Σε αυτό το στραγγαλιστικό για τις εθνικές οικονομίες κλίμα , προστίθεται το υπέρογκο κράτος που δημιούργησε το διεφθαρμένο πελατειακό σύστημα , που ταυτόχρονα στηρίζει με χίλιους τρόπους τις τράπεζες και εν γένει την πλουτοκρατία.
Η τρόικα και το μνημόνιο που δεν θα είναι ένα και μοναδικό αλλά θα ακολουθήσουν αλλεπάλληλα ολοένα και σκληρότερα του πρώτου , θα καταστρέψει ολοσχερώς την παραγωγική βάση , την ιδιωτική οικονομία , προκειμένου να σώσει το σύστημα και την εκκλησιαστικό-ιδωτική πλουτοκρατία που το στηρίζει σε εθνικό επίπεδο.
Για να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση της δουλείας πρέπει να γίνουν πολλά.
  • Να κτυπηθεί το υπέρογκο κράτος και η γραφειοκρατία που στηρίζεται στην φορολογική βία πάνω στην ιδιωτική οικονομία.
  • Να κτυπηθεί το πελατειακό σύστημα στη ρίζα του , δηλαδή να καταργηθεί ο κομματοκρατικός κοινοβουλευτισμός και να επιστρέψει η εξουσία στις λαϊκές συνελεύσεις των παραγωγών και των τοπικών αυτοδιοικήσεων.
  • Να καταργηθούν τα προνόμια στους τραπεζίτες και γενικά στο συσσωρευμένο πλούτο.
  • Να δημιουργηθεί κρατική αναπτυξιακή τράπεζα που έργο της θα είναι η ενίσχυση των παραγωγικών δυνάμεων.
  • Να κτυπηθεί η δομική ανεργία μέσα από μια παιδεία επαγγελματικού προσανατολισμού.
Στα πλαίσια αυτών και άλλων ενισχυτικών μέτρων θα ήταν αναγκαία η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα , ώστε να υπάρξει εθνικός έλεγχος της ρευστότητος αλλά προπάντων της ενεργοποίησης της εργατικής δυνάμεως του λαού επί της οποίας θα εδράζεται το νέο εθνικό νόμισμα.
Πρέπει να διευκρινίσουμε όμως προς αποφυγή κάθε παρερμηνείας πως η επιστροφή στο κρατικό νόμισμα τηρουμένων των άλλων παραμέτρων ως έχουν , απλά δεν θα έχει κανένα νόημα διότι και πάλιν η οικονομία θα στηρίζεται στην άγρια φορολόγηση της παραγωγικής βάσης για να τρώνε με χρυσά κουτάλια οι λίγοι από την εργασία των πολλών.
Επιστροφή σε εθνικό νόμισμα στις παρούσες συνθήκες , μπορεί να γίνει , αλλά στη βάση μιας εθνικοκοινωνικής πολιτείας που θα τσακίσει τον συσσωρευμένο πλούτο και θα αναδείξει οικονομικά , πολιτικά και πολιτισμικά τις λαϊκές δυνάμεις της παραγωγής και της εθνικής δημιουργίας.

Λουκάς Σταύρου
υποψήφιος προεδρικών εκλογών της κυπριακής δημοκρατίας
πρόεδρος Εθνικιστικού Δημοκρατικού Κόμματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που είναι εκτός θέματος δεν θα δημοσιεύονται.