Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Ελληνισμός ή χριστιανισμός

Ουσία κάθε πολιτισμού είναι ο τρόπος προσέγγισης και εμβίωσης του πραγματικού ως ολότητος εντός της οποίας ενυπάρχει το ίδιο το υποκείμενο σε άρρηκτη σχέση με την περιέχουσα ολότητα .
Υπάρχουν πολιτισμοί που συντηρούν την κατάφαση στη ζωή και τον κόσμο και πολιτισμοί που προάγουν την άρνηση , την απαξίωση και την εκμηδένιση του κόσμου και αυτής ταύτης της ζωής στο όνομα ενός απόλυτου και μιας λύτρωσης ή ένωσης μέσα σε αυτό.
Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός εδράζεται πάνω σε ένα θετικό τρόπο προσέγγισης και εμβίωσης του πραγματικού που αναδεικνύει την ελληνική κοσμοθέαση που εμπεριέχει την αισθητική , νοητική και ηθικο-πολιτική βούληση.
Με την επιβολή του χριστιανισμού και μάλιστα της ορθοδοξίας ως ενός συστήματος που δομήθηκε με την λεγόμενη πατερική θεολογία και θρησκευτική εμπειρία που κορυφώνεται στον ησυχασμό , ο ελληνικός τρόπος εκλαμβάνεται ως βέβηλη προσκόλληση στον κόσμο ως βέβηλη κοσμοθέαση.
Ο χριστιανικός και μάλιστα ο ορθόδοξος τρόπος στέκεται πάνω στην εκμηδένιση της βούλησης της ζωής όπως αυτή αναπτύχθηκε στον ελληνικό διάκοσμο. Η ορθοδοξία στην βαθύτερη ουσία της αρνείται την βούληση της ζωής ως ελεύθερης διακοσμογενετικής αρχής και θέτει ως υπέρτατη αξία την ένωση με το απολύτως άλλο που είναι ο θεός του Ισραήλ , ο Γιαχβέ , με την διαφορά της τρισυπόστης μορφής του , ο πέραν της ουσίας του κόσμου θεός , που έπλασε τα πάντα εκ του μηδενός .
Η ιδεολογία αυτή που επιβλήθηκε στον ελληνισμό με το ξίφος των αυτοκρατόρων όχι μόνο δεν είναι ελληνική αλλά η διαρκής δολοφονία του ελληνικού τρόπου ή άρνηση του ελληνικού τρόπου και της ουσίας του ελληνικού πολιτισμού .
Ελληνισμός και χριστιανισμός είναι με λίγα λόγια δύο ασύμβατα μεγέθη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ο χριστιανισμός να προσδώσει στοιχεία εθνικής ελληνικής ταυτότητας.
Ο ελληνισμός είναι τρόπος ζωής και δημιουργίας βαθύτατα φιλοκοσμικός και φυσιολατρικός και δεν μπορεί να συνονθυλεφθεί με εβραικά ή εβραιοχριστιανικά αντι-κοσμικά δόγματα και αντικοσμικές εμπειρίες .

Λουκάς Σταύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που είναι εκτός θέματος δεν θα δημοσιεύονται.