Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΑΝΤΙΜΑΧΙΑ ΔΩΔΕΚΑΘΕΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Παρατηρείται στις μέρες μας μια συνεχώς εντεινόμενη αντιπαλότητα μεταξύ δωδεκαθεϊστών και υπερασπιστών της αρχαίας Ελλάδος εν γένει, και των ορθοδόξων χριστιανών. Η διαπάλη αυτή , αρχαίου και χριστιανικού κόσμου δεν σταμάτησε ποτέ στην μακραίωνη ιστορία μας. Ουδέποτε η συμμαχία χριστιανικής θρησκείας και πολιτικής εξουσίας μπόρεσε να αφανίσει την αρχαία ψυχή που κρατούσε μέσα της αναμμένη τη φλόγα της αρχαίας Ελλάδος, είτε με την μορφή της ελεύθερης φιλοσοφίας , δηλαδή της φιλοσοφίας εκείνης που δεν είναι θεραπαινίδα (σριλανκέζα στη σύγχρονη γλώσσα) της θεολογίας , είτε με την μορφή της μνήμης των θεών. Από το γεγονός αυτό , η αρχαία πεποίθηση δικαιούται τον χαρακτηρισμό της ΖΩΣΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ. Ως εκ τούτου είναι ανεπίτρεπτο να καθυβρίζεται και να περιθωριοποιείται και να στιγματίζεται και να λοιδορείται από οποιαδήποτε άλλη θρησκεία , πόσο μάλλον όταν αυτή η θρησκεία είναι φορέας αλλότριων στοιχείων και συγκεκριμένα εβραϊκών .
Η χριστιανική θρησκεία επεβλήθη στον ελληνισμό με βίαια μέσα. Αυτό είναι μια αλήθεια που δεν αμφισβητείται επιστημονικά. Η άλλη αλήθεια είναι πως η ορθοδοξία αλλοίωσε και παρερμήνευσε την  φιλοσοφία των αρχαίων ελλήνων και κυρίως του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε πως η αληθινή ερμηνεία και προσέγγιση του Πλατωνισμού που επεχείρησε ο νεοπλατωνισμός ήταν κάθετα αντίθετη στην χριστιανική αντίληψη. Ο Αριστοτέλης επίσης απετέλεσε τη βάση της αναγέννησης στη Δύση.
Ανεξαρτήτως όμως του τρόπου που επεβλήθη ο χριστιανισμός ,  έτυχε στη συνέχεια μιας ψυχικής προσαρμογής από τον ελληνισμό,  κυρίως σε λαϊκό επίπεδο με αποτέλεσμα να αποτελεί μέρος της παράδοσης του σύγχρονου ελληνισμού.
Είτε το θέλουμε είτε όχι είμαστε ένα έθνος δίθρησκο , χωρίς να αποκλείσουμε και την ύπαρξη άλλων θρησκειών σε περιορισμένη έκταση. Το γεγονός αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την πολιτική σκέψη . Στόχος είναι να διατηρήσουμε την εθνική ενότητα και να αποφύγουμε την σύγκρουση που καλλιεργεί ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία.
Η πολιτική κοινωνία οφείλει να επιβληθεί δια του νόμου. Αυτή είναι η άμυνα της κατά του φανατισμού που συσκοτίζει το μυαλό των ανθρώπων. Ο δε νόμος πρέπει να υποστηρίξει την ανεξαρτησία της πολιτικής κοινωνίας από θρησκευτικά δόγματα και πεποιθήσεις (τούτη είναι η ουσία του κοσμικού κράτους). Αν το θεμέλιο της πολιτικής κοινωνίας είναι η ελευθερία του πνεύματος , τότε το κράτος δεν νοείται να ταυτίζεται με οποιαδήποτε θρησκεία, παρά μόνο με την ελευθερία. Για αυτό το κράτος έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση ως υπερασπιστής της ελευθερίας , να επιβάλει την ανεξιθρησκία στους νόμιμους πολίτες του και τη τήρηση ίσων αποστάσεων προς όλες τις θρησκευτικές πεποιθήσεις υπό τον όρο ότι δεν θα τις συντηρεί από τους φόρους του λαού.
Κάποιοι θα ισχυριστούν ότι με την ανεξιθρησκία επιτρέπουμε στο Ισλάμ να δυναμώσει στην Ελλάδα. Αυτό είναι λάθος και υποκρισία . Το Ισλάμ θα δυναμώσει με την αυξανόμενη είσοδο λαθρομεταναστών μουσουλμάνων που η ίδια η κοινωνία τους στηρίζει για να απολαμβάνει τα φτηνά μεροκάματα και την ανασφάλιστη εργασία.
Όταν το κράτος θα σταματήσει να πληρώνει τις θρησκευτικές οργανώσεις και να εξαρτά την παιδεία των πολιτών του από τα δόγματα και τα νομιζόμενα τους , τότε ο έλληνας θα επανέβρει την αληθινή ταυτότητα του. Θα ξαναγίνει πάλι ο στοχαστής του σύμπαντος , ο εφευρέτης και ο ποιητής.
Έτσι το κοσμικό εθνικοκοινωνικό κράτος θα επαναφέρει στο πνεύμα του γένους την ιερότητα της ζωής , την ιερότητα της ελευθερίας και της λαϊκής εργασίας.
Λουκάς Σταύρου.

6 σχόλια:

  1. Μα αν κάποια εθνικότητα μουσουλμάνων γίνει μειονότητα στη χώρα τότε το Ισλάμ θα ανέβει στην συγκεκριμενη περιοχή.
    Δεν θα έχουν ανάγκη την εργοδοσία μας για να διατηρούν τζαμιά μιας και θα έχουν δική τους οικονομική ζώνη, πράγμα που έχει γίνει στην Ν. Αγγλία και γίνεται τώρα στη Θράκη.

    Ι.τ.Δ.Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. στην Ελλάδα υπάρχουν μουσουλμάνοι στη Θράκη.Αυτοί είναι νόμιμοι πολίτες. Μέρος αυτών είναι και οι Πομάκοι που δηλώνουν Έλληνες στη συνείδηση ως απόγονοι των αρχαίων Αγριάνων. Αυτούς η πολιτική του κράτους τους σπρώχνει στην αγκαλιά της Τουρκίας και οι ίδιοι αντιστέκονται. Θέλω να πω πως η ανεξιθρησκεία προς τους νόμιμους πολίτες του κράτους δεν θα βλάψει το έθνος αλλά θα το ωφελήσει μάλλον διότι θα τους αποτρέπει απο την προσκόλληση στη Τουρκία.Όσο για τους μουσουλμάνους λαθρομετανάστες , αυτοί πρέπει να φύγουν άμεσα όχι γιατί είναι μουσουλμάνοι αλλά λαθρομετανάστες και όχι να τους επιτραπεί να κάνουν γκέτο και να αναγείρουν τζαμιά.Οι ξένοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα πολιτισμικής αλλοίωσης ενός τόπου που ήρθαν μάλιστα απρόσκλητοι.
    το κράτος και το έθνος δεν πρέπει να ταυτίζονται με καμία θρησκεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Η χριστιανική θρησκεία επεβλήθη στον ελληνισμό με βίαια μέσα. Αυτό είναι μια αλήθεια που δεν αμφισβητείται επιστημονικά."

    Καλά, μιλάμε από επιστημονικότητα δεν πάει και πολύ καλά το άρθρο. Τουλάχιστον, μήπως θα μπορούσες να αναφέρεις πόσο είχε ξεφτιλιστεί η αρχαία θρησκεία την εποχή εκείνη;Αυτό και αν δεν αμφισβητείται επιστημονικά.

    Emeritus

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η επιστήμη της ιστορίας και όχι της προπαγάνδας μπορεί να αποδείξει του λόγου το αληθές , τη βία δηλαδή που υπέστη ο ελληνικός κόσμος απο τους Ρωμαίους αυτοκράτορες χριστιανούς προς εξυπηρέτηση των πολιτικών τους συμφερόντων.
    όσο για τον "εξευτελισμό" της αρχαίας θρησκείας δεν νομίζω να ξεπερνά τον τωρινό της χριστιανικής θρησκείας με τη της λατρεία των κρανίων , κλπ, κλπ, ούτε δικαιολογεί την καταστροφή των έργων τέχνης και το κλείσιμο των φιλοσοφικών σχολών. Υποστηρίζω την ανεξιθρησκεία και την προστασία της πολιτικής κοινωνίας απο τις διάφορες θρησκείες που θέλουν μάλιστα να ταΐζουν τα ιερατεία τους απο τους φόρους του λαού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ απόλυτα (και επώνυμα...) με την απάντηση του Λουκά στον ανώνυμο...
    Κώστας Ντουντουλάκης, Χανιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΒΛΕΠΕΤΕ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΟΥ ΠΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΤΟΝ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟΝ ' ΘΕΟΠΝΕΥΤΣΟ'
    ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΔΟΥΛΟΥ, ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΕΠΟΥΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΕΓΚΟΣΜΙΑ! Ο ΕΛΛΗΝ ΞΕΧΩΡΙΣΕ
    ΓΙΑΤΙ ΕΡΩΤΟΥΣΕ, ΓΙΑΤΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΣΕ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΝΙΟΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣΕ.ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ
    ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙς ΘΕΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΕΡΜΗΝΕΥΣΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΑΝΘΡΩΠΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ
    ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΘΕΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΔΥΝΑΣΤΕΥΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ! ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ, ΟΤΑΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΣ
    ΤΟΝ 'ΕΝΑ' ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΘΕΟ ΒΛΑΣΦΗΜΕΙΣ, ΑΜΑΡΤΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΥΠΟΦΕΡΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ . ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
    ΕΙΝΑΙ ΕΒΡΑΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΘΕΟΣ . ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ,

    ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που είναι εκτός θέματος δεν θα δημοσιεύονται.