Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

ΛΑΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ


Στη γεωστρατηγική σκακιέρα των ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου και στην αντιπαράθεση της Τουρκίας με την Ελλάδα , τη Κύπρο και το Ισραήλ το πιο αδύνατο σημείο είναι το Καστελλόριζο. Αν η Ελλάδα υποχωρήσει σε αυτό το σημείο τότε η κυπριακή ΑΟΖ θα περιβάλλεται από την τουρκική που θα γειτνιάζει με την Αιγυπτιακή ΑΟΖ .Τούτο σημαίνει πως ο τουρκικός στόλος θα κινείται σε «δικές» του θάλασσες και θα δίνει τη δυνατότητα στη Τουρκία να θέτει τους όρους της στον υπό σκέψη υποθαλάσσιο αγωγό Ισραήλ-Κύπρου-Ευρώπης.
Ορισμένοι αναλυτές λένε πως υπάρχει κίνδυνος να ανακηρύξει η Τουρκία μονομερώς ΑΟΖ των κατεχομένων . Αυτή θα ήταν λάθος κίνηση. Διότι θα απέκλειε την απαίτηση της επί της υπολοίπου ΑΟΖ της Κύπρου . Συνεπώς η Τουρκία εφόσον επιθυμεί την συνεκμετάλλευση των ευρεθέντων κοιτασμάτων θα επιχειρήσει μια συμφέρουσα για αυτή, λύση του κυπριακού.
Υπό αυτό το σκεπτικό φαίνεται απομακρυσμένη στη παρούσα φάση η δημιουργία θερμού επεισοδίου στη γραμμή αντιπαράθεσης κατεχόμενης και ελεύθερης επικράτειας της κυπριακής δημοκρατίας.
Συνεπώς πρέπει να αναμένουμε εξελίξεις στο κυπριακό πολύ σύντομα. Οι τουρκικές απαιτήσεις θα στηριχτούν στις πολλαπλές υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς. Η πολιτική ισότητα θα γίνει το σκοινί που θα βάλουν στο λαιμό μας. Βάση αυτής της υποχώρησης σε συνάρτηση με την 23η Μαΐου όπου έγινε λόγος για συνεταιριστικό κράτος, η Τουρκία θα διεκδικήσει το ήμισυ της παραγωγής από την κυπριακή ΑΟΖ.
Το πολιτικό κατεστημένο του ενδοτισμού έχει τώρα στα χέρια του άλλο ένα ατού διαπραγμάτευσης που θα ριχθεί στο τελικό ΠΑΡΕ-ΔΩΣΕ.
Η στάση Χριστόφια στο όλο θέμα δείχνει πως βλέπει το θέμα του φυσικού αερίου ως ευκαιρία για επίλυση του κυπριακού με την σύμφωνη γνώμη της μείζονος αντιπολίτευσης.
Στη σκακιέρα της αντιπαράθεσης ο Χριστόφιας γνωρίζει ότι του λείπουν κομμάτια, του λείπει η ισχυρή άμυνα , η εσωτερική ενότητα, η σταθερή οικονομία και άλλα. Ο Χριστόφιας παίζει με την ελπίδα των εξωτερικών πιέσεων προς την Τουρκία για μια λύση ομοσπονδίας όπως διακηρύττει. Η Τουρκία από την άλλη επιθυμεί λύση συγκαλυμμένης έστω συνομοσπονδίας που μόνο το στρατόπεδο του Αναναστασιάδη είναι έτοιμο από καιρό να την αποδεχθεί.
Η τύχη της Κύπρου θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις και αντιστάσεις της Ελλάδος. Αν Ελλάδα και Κύπρος προχωρούσαν στην αναβίωση και αναβάθμιση του ενιαίου αμυντικού δόγματος , η θέση του ελληνισμού θα αναβαθμιζόταν κατά πολύ. Το Ενιαίο μέτωπο Θράκης –Αιγαίου –Κύπρου θα έφερνε σε πολύ δύσκολη κατάσταση τη Τουρκία σε σημείο που μια οποιαδήποτε σύρραξη θα καθιστούσε αιχμάλωτο το στρατό της στη Κύπρο.
Δεν αναμένουμε όμως σημαντικές κινήσεις από τις κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου. Οφείλουμε να υπολογίζουμε πάντοτε μαζί με την επιθετικότητα των τούρκων και των λοιπών εχθρών και την υποχωρητικότητα των κρατούντων.
Εκείνο που έχουμε να κάνουμε εμείς οι εθνικοκοινωνιστές είναι να αντισταθούμε στην όποια προδοτική υποχώρηση της Ελλάδος στο θέμα του Καστελλόριζου και της ελληνικής ΑΟΖ και στην όποια υποχώρηση στο κυπριακό και διάλυση της κυπριακής δημοκρατίας στο όνομα ενός τουρκοσυνεταιριστικού κρατικού εκτρώματος .
Αντίσταση λαϊκή , πολύμορφη , ανεξέλεγκτη , απρόβλεπτη.
Λουκάς Σταύρου

1 σχόλιο:

  1. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΟΖ, ΟΠΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΝΗΣΟ ΜΕΓΙΣΤΗ. ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΗΤΑΝ ΑΠΛΩΣ ΤΟ ..."Show" ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΩΣ "Grand Finale" ΜΕ ή ΧΩΡΙΣ ΚΡΙΣΗ-ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ, ΤΗΝ ..."ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΟΥΣ", ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΩΝ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΗΣ ΑΟΖ ΝΟΤΙΩΣ ΤΗΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ.

    http://isxys.blogspot.com/2011/09/blog-post_971.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που είναι εκτός θέματος δεν θα δημοσιεύονται.