Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

ΚΥΠΡΟΣ: ΑΛΥΣΟΔΕΝΟΥΝ ΤΟ ΛΑΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ


Τα οικονομικά μέτρα που πρότεινε το πολιτικό κατεστημένο της Κύπρου για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης , κατατείνουν σε μια σειρά στόχων .
Πρώτο , να συντηρήσουν το υπάρχον χρηματοπιστωτικό σύστημα που ας σημειωθεί αποτελεί και την ανώτερη εξελικτική βαθμίδα του καπιταλισμού .
Δεύτερο, να περισώσουν το πολιτικό σύστημα που είναι και το ιδανικό υποστύλωμα του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού.
Τρίτο , να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες φορτώνοντας τα σκουπιδο-ομόλογα τους στη πλάτη του λαού υπό μορφή δημοσίου χρέους.
Τέταρτο, να συντηρήσουν το πελατειακό κράτος και σύστημα εν γένει , με όσο το δυνατό λιγότερο τριγμούς , δηλαδή με την διατήρηση των προνομίων των δημοσίων υπαλλήλων και των παχυλών μισθών και συντάξεων.
Πέμπτο , να ελέγξουν την λαϊκή αντίδραση παρουσιάζοντας τα μέτρα ως την μοναδική επιλογή που έχει ο πολιτικός κόσμος , γεγονός που δήθεν υπαγόρευσε και την καθολική συναίνεση σε αυτά.
Έκτο , να κρατήσουν στα βάθρα του το αξιακό σύστημα που υποβαστάζει την πολιτικο-οικονομική κατάσταση στο σύνολο της.
Τα αποτελέσματα αυτών των μέτρων φαίνονται εκ πρώτης όψεως σωτήρια για το σύστημα και τους υποτακτικούς του. Για το λαό όμως και κυρίως για τον εργάτη του ιδιωτικού τομέα που η μοίρα του είναι αλληλένδετη με την μικρομεσαία ,την οικογενειακή επιχείρηση και την αγροτιά , τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια. Η οικονομική και πολιτισμική κατά συνέπεια υποβάθμιση του θα φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα, ενώ οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας συμπεριλαμβανομένου του ορυκτού πλούτου που ενδέχεται να βρεθεί στην κυπριακή ΑΟΖ , θα ξεπουληθούν για να εξυπηρετήσουν το χρέος που οι τραπεζίτες μαζί με τους πολιτικούς φόρτωσαν στο λαό.
Το πρόβλημα που καλούνται να λύσουν οι κρατούντες είναι το πώς θα αντέξει ο λαός αυτή την υποβάθμιση χωρίς να αντιδράσει και να χαλάσει τα σχέδια τους. Αυτό το πρόβλημα ευελπιστούν να το λύσουν με κατασταλτικά μέτρα αλλά και με ψέματα και παραμύθια που θα πουλήσουν στο λαό επιστρατεύοντας τις «πνευματικές» εφεδρείες του συστήματος. Δεν είναι τυχαίο που βγήκαν στην επιφάνεια , δίκην υπερχειλιζόντων οχετών, διάφορες προφητείες , ούτε τυχαία είναι η επιστράτευση διαφόρων καθηγητών και πληρωμένων «διανοουμένων» , που ανεβάζουν φουτουριστικά το κατά κεφαλήν εισόδημα του κύπριου στο τετραπλάσιο , από την ενδεχόμενη εξόρυξη του φυσικού αερίου. Πουλάνε παραμύθια στο λαό για να ελέγξουν την οργή του και τη πείνα του. Αυτό όμως είναι το αδύνατο σημείο του σχεδιασμού τους.
Το άλλο επακόλουθο των μέτρων είναι η υποχώρηση στο εθνικό θέμα και ειδικότερα στο θέμα της ΑΟΖ και της εκμετάλλευσης της. Στο σημείο αυτό θα σταθούν οι δανειστές και θα επιβάλουν τους όρους τους , ενώ παράλληλη πίεση θα ασκηθεί και στην Ελλάδα για να πληγεί καίρια η ενιαία ΑΟΖ Ελλάδος – Κύπρου και να εξυπηρετηθούν τα τουρκικά συμφέροντα. Η απώλεια εθνικής κυριαρχίας ως επέκταση της δεδομένης οικονομικής αντιμετώπισης του χρέους των τραπεζών είναι αναπόφευκτη .
Έτσι έχουν τα πράγματα . Αν ο λαός δεν αντιδράσει τότε όλα θα κυλήσουν σύμφωνα με τα σχέδια των τοπικών υποτακτικών του χρηματοπιστωτικού παγκόσμιου υπερκράτους. Αν ο λαός ξυπνήσει από τον λήθαργο του και η ατσάλινη γροθιά του ενωθεί με την εθνικιστική και πατριωτική διανόηση , τότε ένας κόσμος λαμπρός θα ανατείλει μέσα από την φλογερή εξέγερση του.
Λουκάς Σταύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που είναι εκτός θέματος δεν θα δημοσιεύονται.